Tak sangka... 2 cara alternatif ini sebenarnya boleh tentukan anda hamil atau tidak.. mudah sangat...

Ujian kehamilan awal boleh dilakukan sendiri di rumah dengan alat uji kehamilan yang disebut 'test pack'. Alat ini bertindak dengan dengan mengesan hormon hCG (human Chorionic Gonadotropin) yang terdapat pada urine. Hormon hCG tidak lain adalah hormon yang dihasilkan tubuh wanita sesudah terjadi pembuahan. Pada wanita yang sedang hamil, kadar hCG yang cukup tinggi akan dapat dikesan.Menggunakan Test Pack Dengan Cara Yang Betul


Pada ketika ini di pasaran terdapat dua jenis test pack iaitu dalam bentuk strip dan compact. Alat uji bentuk strip digunakan dengan cara dicelupkan ke dalam satu bekas yang mengandungi urine. Ketika alat strip ini menyentuh urine, maka akan terjadi perubahan tertentu. Jika kandungan hormon hCG terdapat pada urine, umumnya akan muncul dua garis merah. Sebaliknya bila tidak ada kandungan hormon hCG pada urine, maka akan kelihatan satu tanda strip saja.

Sementara alat uji bentuk compact dipakai dengan cara menitiskan urine pada bahagian tertentu di alat ujian tersebut. Bila alat ini menemui kandungan hCG, maka akan muncul tanda positif. Sebaliknya, muncul tanda negatif jika tidak terdapat adanya hCG. Baik alat ujian berbentuk strip mahupun compact, umumnya hanya untuk penggunaan sekali penggunaan saja.

Ujian kehamilan dengan menggunakan test pack ini boleh dilakukan bila-bila masa, tak harus menunggu urine di pagi hari. Bagaimanapun, memang urine di pagi hari lebih pekat dibandingkan urine di siang atau malam hari sehingga memudahkan alat ujian tersebut untuk mengenali keterdapatan hormon hCG.

Ujian kehamilan ini boleh dilakukan sekurang-kurangnya dua hari sebelum jadual menstruasi atau ketika sudah terlewat datang bulan. Namun kerana setiap alat ujian untuk mengesan kehamilan memiliki tahap kepekaan yang berbeza-beza, sebaiknya ikuti petunjuk waktu pelaksanaan ujian yang tertera pada kemasan alat ujian kehamilan tersebut. Sebab kesalahan dalam penggunaan test pack boleh mempengaruhi hasil yang ditunjukkan.

Perhatikan pula mengenai masa tamat tempoh test pack. Test pack yang sudah tamat tempoh juga tidak boleh memberikan hasil yang tepat.

Alternatif Test PackSelain menggunakan test pack untuk mengesan kehamilan awal, ada alternatif sederhana untuk mengetahui kehamilan. Salah satunya adalah dengan menggunakan ubat gigi. Ubat gigi yang boleh diguna untuk mengetahui kehamilan adalah ubat gigi yang berwarna putih.

Cara pertama, tadah urine di pagi hari dalam sebuah bekas, kemudian titiskan pada ubat gigi. Bila ubat gigi tersebut berubah menjadi berwarna biru atau menjadi berbuih, maka kemungkinan telah terjadi pembuahan atau kehamilan.

Cara kedua, selain ubat gigi, gula juga boleh digunakan untuk mengesan kehamilan. Caranya, tampung urine di pagi hari lalu tambahkan dengan dua atau tiga sudu makan gula. Gula yang menggumpal menunjukkan kemungkinan telah terjadi kehamilan. Sebaliknya, gula yang cepat cair dan tercampur dengan urine bermaksud belum terjadi kehamilan.

Baik test pack mahupun beberapa alternatif test pack tersebut hanya digunakan untuk memastikan kadar hormon hCG saja. Alat ujian tersebut tidak boleh memastikan kehamilan normal atau tidak, misalnya kehamilan anggur. Untuk itu sebaiknya lakukan pemeriksaan kehamilan dengan doktor setelah menggunakan alat ujian kehamilan sendiri di rumah dan mendapati hasil positif.

No comments:

Post a Comment