Sungguh Aneh!! Otak lakukan 3 perkara ini

Otak merupakan bahagian dari tubuh manusia yang mempunyai kemampuan luar biasa hebatnya. Ia mampu dikembangkan dan dilatih untuk berbagai keperluan, ia menjadi pusat segala aktiviti tubuh di waktu bersamaan, dan menjadi pusat pemikiran manusia dalam berkarya.


Dari beberapa rujukan, ada beberapa fakta menarik tentang otak yang kebanyakan kita tidak mengetahuinya. Saya akan ulas 3 diantaranya:

Pusat Jenaka

Fakta yang pertama, otak ternyata mempunyai bahagian di dalam lobus frontal yang berfungsi sebagai pusat jenaka. Ertinya, apabila bahagian ini rosak, maka orang itu akan sulit menerima dan membuat jenaka yang boleh membuat orang tertawa.

Otak Buta Suara
Sebutan buta suara ini sebenarnya tidak begitu tepat, tapi saya tidak menemui istilah yang paling tepat. Jadi, otak meskipun punya kemampuan yang luar biasa, ternyata ia juga punyai kelemahan. Otak tidak dapat membezakan kebisingan latar belakang dari suara di telepon. Maksudnya, anda akan kesulitan mendengar suara di telefon jika sedang berada di keramaian.

Otak terbangun ketika anda menguap

Percaya atau tidak, penelitian membuktikan bahawa menguap akan segera membangunkan otak. Menguap terbukti memberikan kemasukan udara lebih banyak ke paru-paru, yang akhirnya akan meningkatkan oksigen di otak. Jadi, jika anda mengantuk, maka menguaplah!

BACA JUGA : 

<< TOLONG 'SHARE'KAN!! >>

No comments:

Post a Comment